Po długiej nieobecności zachęcam do wypróbowania przepisu na tofu a'la ryba po grecku.
Zapewne przepis ten przydałby się bardziej jakieś 3 tygodnie temu (przy okazji minionych świąt), jednak ja uważam, że każda pora jest dobra na smaczną przekąskę.
Receptura na warzywa do tofu została wykradziona mojej mamie.
Jest bardzo prosta, a warzywka przyrządzone zgodnie z nią smakują wyśmienicie!
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 3 średnie cebule
- 2 duże marchewki
- łagodny ketchup (np. Hellmann's)
- mąka pszenna
- olej roślinny
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
1. Cebulę kroimy w półtalarki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę solimy i szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej marchewkę i dusimy razem pod przykryciem.
3. Gdy warzywa są miękkie sprawdzamy czy są odpowiednio słone i doprawiamy (aby uzyskać słodko-kwaśny smak) do końca ketchupem.
4. Doprawione warzywa dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia.\
5. Tofu kroimy w półcentymetrowe plastry i osuszamy ręcznikiem papierowym.
6. Pokrojone plastry skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie panierujemy je w mące i smażymy z obu stron na oleju aż uzyskamy lekko złotą barwę.
7. Tofu układamy na talerzu, półmisku lub innym płaskim naczyniu. Na wierzchu równo rozsmarowujemy przygotowane wcześniej warzywa.
RADY:
1. Po dodaniu marchewki do cebuli warto wlać odrobinę wody.
2. Polecam dekorację z natki pietruszki. Ładnie wygląda i równie dobrze smakuje z tak przyrządzonym tofu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz