środa, 8 stycznia 2014

Tofu a'la ryba po grecku

Po długiej nieobecności zachęcam do wypróbowania przepisu na tofu a'la ryba po grecku.
Zapewne przepis ten przydałby się bardziej jakieś 3 tygodnie temu (przy okazji minionych świąt), jednak ja uważam, że każda pora jest dobra na smaczną przekąskę.
Receptura na warzywa do tofu została wykradziona mojej mamie.
Jest bardzo prosta, a warzywka przyrządzone zgodnie z nią smakują wyśmienicie!

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • łagodny ketchup (np. Hellmann's)
  • mąka pszenna
  • olej roślinny
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

1. Cebulę kroimy w półtalarki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę solimy i szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej marchewkę i dusimy razem pod przykryciem.

3. Gdy warzywa są miękkie sprawdzamy czy są odpowiednio słone i doprawiamy (aby uzyskać słodko-kwaśny smak) do końca ketchupem.

4. Doprawione warzywa dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia.\

5. Tofu kroimy w półcentymetrowe plastry i osuszamy ręcznikiem papierowym.

6. Pokrojone plastry skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie panierujemy je w mące i smażymy z obu stron na oleju aż uzyskamy lekko złotą barwę.

7. Tofu układamy na talerzu, półmisku lub innym płaskim naczyniu. Na wierzchu równo rozsmarowujemy przygotowane wcześniej warzywa.



RADY:

1.  Po dodaniu marchewki do cebuli warto wlać odrobinę wody.
2. Polecam dekorację z natki pietruszki. Ładnie wygląda i równie dobrze smakuje z tak przyrządzonym tofu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz