Namoczywszy większą, niż potrzebowałam do zupy ilość fasoli, postanowiłam przygotować coś równie klasycznego jak wspomniana zupa.
Uwielbiam fasolę w sosie pomidorowym. Rzadko jednak przyrządzam ją sama.
Powinnam to zmienić :-)
CZAS: 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- ok. 250 g. białej fasoli
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 duża cebula
- cząber
- mieszanka przypraw arabskich (lub dowolne/ulubione inne przyprawy)
- pikantna papryka w proszku
- czosnek granulowany
- cukier
- czarny pieprz
- sól
- olej rzepakowy
1. Namoczoną fasolę gotuję przez godzinę w osolonej wodzie.
2. W międzyczasie podsmażam na oleju niezbyt drobno pokrojoną cebulę.
3. Gdy cebula się zeszkli wsypuję trochę soli, mieszankę przypraw, czosnek i paprykę.
4. Po chwili dodaję rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą.
5. Odparowując nadmiar wody redukuję prawie gotowy sos.
6. Kiedy pomidory są stosunkowo gęste doprawiam je cząbrem, solą, cukrem i pieprzem.
7. Do gotowego sosu wsypuję ugotowaną fasolę.
8. Mieszam dokładnie i gotowe! :-)
RADY:
1. Kupując pomidory w puszce zawsze wybieram te, które są w całości. Mogę wtedy z łatwością (czego nie robią w przetwórniach) pozbyć się twardych lub mało dojrzałych (żółtych) kawałków pomidorów.
2. Najbardziej lubię, kiedy danie to przyrządzi się dzień wcześniej, dzięki czemu fasola ma czas, aby przegryźć się z pomidorami i przyprawami.
3. Fasolę w pomidorach możemy śmiało wzbogacać kiełbaskami sojowymi, seitanem lub kostką sojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz