wtorek, 18 lutego 2014

Fasola w pomidorach

Namoczywszy większą, niż potrzebowałam do zupy ilość fasoli, postanowiłam przygotować coś równie klasycznego jak wspomniana zupa.
Uwielbiam fasolę w sosie pomidorowym. Rzadko jednak przyrządzam ją sama.
Powinnam to zmienić :-)

CZAS: 1,5 godz.

SKŁADNIKI:

  • ok. 250 g. białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 duża cebula
  • cząber
  • mieszanka przypraw arabskich (lub dowolne/ulubione inne przyprawy)
  • pikantna papryka w proszku 
  • czosnek granulowany 
  • cukier
  • czarny pieprz
  • sól 
  • olej rzepakowy

1. Namoczoną fasolę gotuję przez godzinę w osolonej wodzie.

2. W międzyczasie podsmażam na oleju niezbyt drobno pokrojoną cebulę.

3. Gdy cebula się zeszkli wsypuję trochę soli, mieszankę przypraw, czosnek i paprykę.

4. Po chwili dodaję rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą.

5. Odparowując nadmiar wody redukuję prawie gotowy sos.

6. Kiedy pomidory są stosunkowo gęste doprawiam je cząbrem, solą, cukrem i pieprzem.

7. Do gotowego sosu wsypuję ugotowaną fasolę. 

8. Mieszam dokładnie i gotowe! :-)




RADY:

1. Kupując pomidory w puszce zawsze wybieram te, które są w całości. Mogę wtedy z łatwością (czego nie robią w przetwórniach) pozbyć się twardych lub mało dojrzałych (żółtych) kawałków pomidorów.
2. Najbardziej lubię, kiedy danie to przyrządzi się dzień wcześniej, dzięki czemu fasola ma czas, aby przegryźć się z pomidorami i przyprawami.
3. Fasolę w pomidorach możemy śmiało wzbogacać kiełbaskami sojowymi, seitanem lub kostką sojową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz