wtorek, 18 lutego 2014

Zupa fasolowa

Chociaż pogodę za oknem mamy iście wiosenną, kalendarz nieubłaganie wskazuje luty. 
Nie mamy więc co liczyć na kojarzące się z wiosną nowalijki, ani żadne inne przysmaki, które pojawiają się wraz z ociepleniem postępujących po sobie pór roku.
Dlatego też zaproponuję dziś jedną z bardziej pożywnych zup...
- zapraszam na fasolówkę!

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:

  • ok. 200 g. białej fasoli 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • bulionowa kostka warzywna
  • majeranek
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy 

1. Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie (czasu namaczania nie uwzględniałam w czasie gotowania zupy).

2. Następnego dnia, gdy przystępujemy do gotowania, zaczynamy od zagotowania wody (1,5-2l.). Następnie wrzucamy do wrzątku kostkę warzywną, a kiedy się rozpuści, wsypujemy namoczoną fasolę, którą gotujemy przez 40 do 60 minut.

3. Gdy fasola będzie miękka, wrzucamy do garnka liście i ziarna ziela, obraną pietruszkę i przekrojonego na pół selera. Chwilę później w garnku ląduje także por. Gotujemy wszystko razem przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gotujemy przez kolejne 20-30 min.

4. W międzyczasie obieramy, drobno siekamy i przyrumieniamy na oleju rzepakowym cebulę, a także obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki.

5. Gdy marchewka jest miękka, dodajemy ziemniaki, a chwilę potem przyrumienioną cebulę. Gotujemy przez 10-15 min. (aż zmiękną ziemniaki).

6. Gotującą się na wolnym ogniu zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i świeżo przeciśniętym czosnkiem.



RADA:

1. Wegetarianom polecam zagnieść z posolonego
jajka i mąki pszennej twarde ciasto.
Następnie z odrywanych kawałków tego ciasta uformować
małe kulki, przesypać je mąką... 
Tak przyrządzone kluseczki (zacierki) na 3 do 5 min. przed końcem gotowania należy wrzucić do zupy. 
Fasolowa z zacierkami nie ma sobie równych :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz