Właśnie przyszedł ten "następny raz":-)
CZAS: ok. 30 min. (+czas na namoczenie i ugotowanie fasoli)
SKŁADNIKI:
- ok. 150-200 g. fasoli Jaś
- ok. 75 ml. oliwy z oliwek
- 1 nieduże, słodkie jabłko
- 1/2 niedużej cebuli
- kilka łyżek prażonej cebuli
- majeranek
- sól
- czarny pieprz
1. Namoczoną przez noc fasolę ugotowałam do miękkości (ok. 1,5 godz.).
2. Ugotowaną fasolę ostudziłam i każde ziarno obrałam z łuski.
3. Fasolę zblendowałam z oliwą.
4. Na tarce o dużych oczkach starłam jabłko, świeżą cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a prażoną rozdrobniłam w blenderze.
5. Wszystkie składniki (poza prażoną cebulą) połączyłam ze sobą i zblendowałam na jednolitą masę.
6. Do prawie gotowej pasty dodałam prażoną cebulę, a całość doprawiłam majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
RADY:
1. Do pasty znakomicie pasują ogórki kwaszone, pomidory, kiełki i różne inne świeże dodatki.
2. Polecam wypróbować także kombinacje z innymi ziołami, niż majeranek. Na przykład z cząbrem albo ziołami prowansalskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz