- ... masz na Kreaturce swoje leczo?
- Mam! Chyba mam...
- Nie mogę znaleźć.
Rozmowa z Agu ujawniła niewybaczalny brak Kreaturki Smaku.
To doprawdy wstyd, że tyle razy przymierzałam się do zamieszczenia przepisu na leczo, a nigdy tego nie zrobiłam.
Postanowiłam czym prędzej naprawić swój błąd.
Dzięki, Agu!
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
RADY:
1. Polecam też wersję bardziej pikantną, doprawioną pieprzem kajeńskim lub pikantną papryką.
2. Leczo kojarzy się zazwyczaj z pokrojonymi w kostkę, rozgotowanymi warzywami. Sekret powyższego przepisu polega na dużych, chrupiących kawałkach warzyw.
3. Amatorzy wędliny sojowej śmiało mogą dodawać podsmażone kiełbaski lub parówki sojowe.
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia
- 1,5 papryki (u mnie cała żółta i pół czerwonej)
- 3 cebule
- 0,5 kg świeżych pomidorów
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- cukier
- słodka papryka w proszku
- olej roślinny
1. Cebulę obieramy i kroimy w grube półtalarki, które wrzucamy na rozgrzany olej, solimy i dusimy pod przykryciem.
2. Kiedy cebula lekko zmięknie dodajemy do niej duże kawałki umytej i oczyszczonej papryki. Solimy, mieszamy, przykrywamy i dusimy kilka minut.
3. Do cebuli i papryki dodajemy umytą i pokrojoną w grube półtalarki cukinię. W dalszym ciągu dusimy.
4. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników. Wsypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy i dusimy.
5. Na koniec potrawę doprawiamy solą (jeśli jest jeszcze potrzeba), słodką papryką (ok. 2 łyżeczki) i świeżym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
RADY:
1. Polecam też wersję bardziej pikantną, doprawioną pieprzem kajeńskim lub pikantną papryką.
2. Leczo kojarzy się zazwyczaj z pokrojonymi w kostkę, rozgotowanymi warzywami. Sekret powyższego przepisu polega na dużych, chrupiących kawałkach warzyw.
3. Amatorzy wędliny sojowej śmiało mogą dodawać podsmażone kiełbaski lub parówki sojowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz