Sezon w pełni.
Świeżych owoców i warzyw jest pod dostatkiem. I choć niektóre z nich pochodzą jeszcze z upraw szklarniowych, to muszę przyznać, że wprost nie nadążam, by się nimi wszystkimi nacieszyć.
Dziś padło na cukinię.
Moim zdaniem najbardziej efektowne są okrągłe okazy z gatunku tondo. Zwłaszcza wtedy, gdy chcemy cukinię faszerować.
Prezentowałam już pomysł na cukinię z kaszą jaglaną i bryndzą [o tu!], tym razem zapraszam do zapoznania się z przepisem na cukinię faszerowaną cieciorką, szpinakiem, pomidorami i ziołami.
Smakuje wybornie!
CZAS: 1 godz. 15 min. (+ czas potrzebny, by namoczyć i ugotować cieciorkę)
SKŁADNIKI:
- 2-4 okrągłe cukinie
- 200 g cieciorki
- 350 g świeżego szpinaku (umytego i bez łodyg)
- 2 pomidory
- 15 suszonych pomidorów (ja dałam z folii, bez zalewy)
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- cukier
- sól
- pieprz
- cytryna
- ocet winny
- olej roślinny
- woda
1. Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości (przez ok. godzinę).
2. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej. Solimy. Po chwili dodajemy obrany i posiekany czosnek.
3. Świeże pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę (bez pestek). Suszone pomidory moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie z odrobiną octu winnego.
4. Cukinie myjemy, odcinamy "czubki" i wydrążamy środki.
5. Do cebuli i czosnku dodajemy miąższ cukinii i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
6. Po 5 minutach dorzucamy świeże pomidory i wsypujemy pół łyżeczki cukru. Dusimy wszystko razem bez przykrycia. Na tym etapie doprawiamy odrobiną soku cytrynowego.
7. Gdy pomidory się rozsmażą, ratami dodajemy szpinak, a kiedy straci objętość wsypujemy cieciorkę. W dalszym ciągu dusimy bez pokrywki.
8. Po ok. 15 minutach, kiedy nadmiar wody nieco nam się zredukuje, doprawiamy odrobiną cukru, solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
9. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
10. Przygotowany farszy nakładamy do wydrążonych cukinii. Przykrywamy je odkrojonymi wcześniej "czubkami" i wstawiamy do piekarnika na 40 min.
RADY:
1. Wegetarianie podczas nakładania farszu mogą włożyć do cukinii po kawałku mozzarelli.
2. Ewentualnie możemy użyć cieciorki z puszki, suszonych ziół i pomidorów z zalewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz