wtorek, 1 lipca 2014

Cukinia faszerowana cieciorką i szpinakiem

Sezon w pełni.
Świeżych owoców i warzyw jest pod dostatkiem. I choć niektóre z nich pochodzą jeszcze z upraw szklarniowych, to muszę przyznać, że wprost nie nadążam, by się nimi wszystkimi nacieszyć.
Dziś padło na cukinię.
Moim zdaniem najbardziej efektowne są okrągłe okazy z gatunku tondo. Zwłaszcza wtedy, gdy chcemy cukinię faszerować.
Prezentowałam już pomysł na cukinię z kaszą jaglaną i bryndzą [o tu!], tym razem zapraszam do zapoznania się z przepisem na cukinię faszerowaną cieciorką, szpinakiem, pomidorami i ziołami.
Smakuje wybornie!

CZAS: 1 godz. 15 min. (+ czas potrzebny, by namoczyć i ugotować cieciorkę)

SKŁADNIKI:
  • 2-4 okrągłe cukinie
  • 200 g cieciorki 
  • 350 g świeżego szpinaku (umytego i bez łodyg)
  • 2 pomidory
  • 15 suszonych pomidorów (ja dałam z folii, bez zalewy)
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • ocet winny
  • olej roślinny
  • woda

1. Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości (przez ok. godzinę).

2. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej. Solimy. Po chwili dodajemy obrany i posiekany czosnek.

3. Świeże pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę (bez pestek). Suszone pomidory moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie z odrobiną octu winnego.

4. Cukinie myjemy, odcinamy "czubki" i wydrążamy środki. 

5. Do cebuli i czosnku dodajemy miąższ cukinii i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.

6. Po 5 minutach dorzucamy świeże pomidory i wsypujemy pół łyżeczki cukru. Dusimy wszystko razem bez przykrycia. Na tym etapie doprawiamy odrobiną soku cytrynowego.

7. Gdy pomidory się rozsmażą, ratami dodajemy szpinak, a kiedy straci objętość wsypujemy cieciorkę. W dalszym ciągu dusimy bez pokrywki. 

8. Po ok. 15 minutach, kiedy nadmiar wody nieco nam się zredukuje, doprawiamy odrobiną cukru, solą, pieprzem i świeżymi ziołami. 

9. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

10. Przygotowany farszy nakładamy do wydrążonych cukinii. Przykrywamy je odkrojonymi wcześniej "czubkami" i wstawiamy do piekarnika na 40 min.




RADY:

1. Wegetarianie podczas nakładania farszu mogą włożyć do cukinii po kawałku mozzarelli.
2. Ewentualnie możemy użyć cieciorki z puszki, suszonych ziół i pomidorów z zalewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz