poniedziałek, 7 lipca 2014

Placki z bobu z salsą pomidorową

Radości z bobu ciąg dalszy.
Dzisiaj planowałam usmażyć z niego kotlety, pomyślałam jednak o nieco lżejszej i bardziej puszystej formie.
Placki okazały się strzałem w dziesiątkę!
Mam świadków ;-)

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg bobu (placki)
  • 1 jajo (placki)
  • odrobina mleka (placki)
  • 3-4 łyżki mąki pszennej (placki)
  • 1/2 cebuli (placki)
  • 1 ząbek czosnku (placki)
  • 2 gałązki świeżego cząbru (placki)
  • szczypta mielonego kminku
  • świeżo mielony pieprz (placki)
  • sól morska (placki)
  • olej roślinny do smażenia (placki)
  • 2 dojrzałe pomidory (salsa)
  • 1 czerwona cebulka (salsa)
  • 1 ząbek czosnku (salsa)
  • 1/2 limonki (salsa)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (salsa)
  • czarny świeżo mielony pieprz (salsa)
  • sól (salsa)
  • oliwa z oliwek (salsa)

1. Pomidory polewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórki i kroimy w kostkę (bez pestek).

2. Do pomidorów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę, przeciskamy przez praskę czosnek, wlewamy sok z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę, mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do "przegryzienia się".

3. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy go i obieramy z łupinek.

4. Oddzielamy żółtko od białka i ubijamy sztywną pianę.

5. Bób wraz z cebulą, czosnkiem i cząbrem wrzucamy do blendera. Miksujemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

6. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka,  wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Powstałą masę łączymy ze zmiksowanym i doprawionym bobem.

7. Ciasto na placki delikatnie łączymy z ubitą wcześniej pianą.

8. Olej podgrzewamy na patelni. Placki nakładamy łyżką stołową i smażymy na średnim płomieniu na rumiany kolor. 

9. Ciepłe placki podajemy z salsą.




RADY:

1. Placki z bobu doskonale smakują także z sosem tzatziki. Wystarczy połączyć jogurt grecki lub bałkański ze świeżym, startym ogórkiem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Dodać odrobinę oliwy, doprawić solą i (najlepiej białym) pieprzem. Dla mnie bomba! :-)
2. Po usmażeniu warto przy pomocy papierowych ręczników odsączyć nadmiar oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz