Radości z bobu ciąg dalszy.
Dzisiaj planowałam usmażyć z niego kotlety, pomyślałam jednak o nieco lżejszej i bardziej puszystej formie.
Placki okazały się strzałem w dziesiątkę!
Mam świadków ;-)
Mam świadków ;-)
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg bobu (placki)
- 1 jajo (placki)
- odrobina mleka (placki)
- 3-4 łyżki mąki pszennej (placki)
- 1/2 cebuli (placki)
- 1 ząbek czosnku (placki)
- 2 gałązki świeżego cząbru (placki)
- szczypta mielonego kminku
- świeżo mielony pieprz (placki)
- sól morska (placki)
- olej roślinny do smażenia (placki)
- 2 dojrzałe pomidory (salsa)
- 1 czerwona cebulka (salsa)
- 1 ząbek czosnku (salsa)
- 1/2 limonki (salsa)
- 1/2 pęczka natki pietruszki (salsa)
- czarny świeżo mielony pieprz (salsa)
- sól (salsa)
- oliwa z oliwek (salsa)
1. Pomidory polewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórki i kroimy w kostkę (bez pestek).
2. Do pomidorów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę, przeciskamy przez praskę czosnek, wlewamy sok z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę, mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do "przegryzienia się".
3. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy go i obieramy z łupinek.
4. Oddzielamy żółtko od białka i ubijamy sztywną pianę.
5. Bób wraz z cebulą, czosnkiem i cząbrem wrzucamy do blendera. Miksujemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
6. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka, wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Powstałą masę łączymy ze zmiksowanym i doprawionym bobem.
7. Ciasto na placki delikatnie łączymy z ubitą wcześniej pianą.
6. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka, wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Powstałą masę łączymy ze zmiksowanym i doprawionym bobem.
7. Ciasto na placki delikatnie łączymy z ubitą wcześniej pianą.
8. Olej podgrzewamy na patelni. Placki nakładamy łyżką stołową i smażymy na średnim płomieniu na rumiany kolor.
9. Ciepłe placki podajemy z salsą.
RADY:
1. Placki z bobu doskonale smakują także z sosem tzatziki. Wystarczy połączyć jogurt grecki lub bałkański ze świeżym, startym ogórkiem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Dodać odrobinę oliwy, doprawić solą i (najlepiej białym) pieprzem. Dla mnie bomba! :-)
2. Po usmażeniu warto przy pomocy papierowych ręczników odsączyć nadmiar oleju.
2. Po usmażeniu warto przy pomocy papierowych ręczników odsączyć nadmiar oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz