Miłośnicy awokado z pewnością rozumieją przekaz płynący z obrazka poniżej.
Widząc, że czekający od piątku owoc znalazł się na granicy przydatności do spożycia, postanowiłam czym prędzej przygotować sałatkę.
Awokado, mozzarella, rukola, kilka dodatkowych produktów i lekko słodki sos miodowo-musztardowy złożyły się na znakomite śniadanie, rozpoczynające ten jakże piękny dzień :-)
SKŁADNIKI:
- 1/2 awokado
- 1/2 mozzarelli w kulce
- garść rukoli
- 4 pomidorki cherry
- 4 suszone pomidory
- 8 zielonych oliwek
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka miodu (u mnie rzepakowy)
- 1 łyżka łagodnej musztardy (np. kremskiej)
- 1,5 łyżeczki octu winnego (u mnie ziołowy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka mieszanki pomidorów i ziół włoskich (Kotanyi)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
1. Miód łączymy z octem i musztardą, dodajemy odrobinę soli, pieprz i przyprawę pomidorowo-ziołową. Mieszając dodajemy oliwę. Przygotowany sos odstawiamy na bok.
2. Rukolę myjemy, odrywamy łodyżki. Umyte awokado kroimy na pół, a następnie połówkę w "półksiężyce" i znowu na pół. Umyte pomidorki kroimy na połówki.
3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Suszone pomidory kroimy na nieduże kawałki, a oliwki na połówki.
5. Mozzarellę rwiemy palcami na nieduże kawałki.
6. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Zaczynamy od rukoli, a potem dowolnie - awokado, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, mozzarella. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pestkami :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz