środa, 9 lipca 2014

Sałatka z awokado i mozzarellą

Miłośnicy awokado z pewnością rozumieją przekaz płynący z obrazka poniżej.
Widząc, że czekający od piątku owoc znalazł się na granicy przydatności do spożycia, postanowiłam czym prędzej przygotować sałatkę.
Awokado, mozzarella, rukola, kilka dodatkowych produktów i lekko słodki sos miodowo-musztardowy złożyły się na znakomite śniadanie, rozpoczynające ten jakże piękny dzień :-)



CZAS: ok. 30 min.

SKŁADNIKI:
  • 1/2 awokado 
  • 1/2 mozzarelli w kulce
  • garść rukoli
  • 4 pomidorki cherry
  • 4 suszone pomidory
  • 8 zielonych oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżka łagodnej musztardy (np. kremskiej)
  • 1,5 łyżeczki octu winnego (u mnie ziołowy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka mieszanki pomidorów i ziół włoskich (Kotanyi)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

1. Miód łączymy z octem i musztardą, dodajemy odrobinę soli, pieprz i przyprawę pomidorowo-ziołową. Mieszając dodajemy oliwę. Przygotowany sos odstawiamy na bok.

2. Rukolę myjemy, odrywamy łodyżki. Umyte awokado kroimy na pół, a następnie połówkę w "półksiężyce" i znowu na pół. Umyte pomidorki kroimy na połówki.

3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

4. Suszone pomidory kroimy na nieduże kawałki, a oliwki na połówki.

5. Mozzarellę rwiemy palcami na nieduże kawałki.

6. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Zaczynamy od rukoli, a potem dowolnie - awokado, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, mozzarella. Całość polewamy sosem, a na koniec posypujemy pestkami :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz