Wczorajszy eksperyment co nieco mnie rozochocił, więc nie tracąc czasu postanowiłam przygotować do dzisiejszego obiadu alternatywny sos majonezowy.
Tym razem za bazę posłużyły: olej roślinny (rzepakowy) oraz mleko sojowe.
Wprost nie mogę się powstrzymać, aby nie wyjadać go palcem! :-)
CZAS: 10 min.
SKŁADNIKI:
- 125 ml mleka sojowego (najlepiej niesłodzonego)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ziołowego octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 małe ząbki czosnku
- cukier (do smaku)
- sól (do smaku)
- biały pieprz (do smaku)
1. Miksujemy mleko z olejem, octem, musztardą i przyprawami.
2. Kiedy uzyskamy jednolity płyn, dodajemy natkę oraz czosnek i ponownie blendujemy.
3. Próbujemy i w razie potrzeby finalnie doprawiamy sos.
RADA:
1. Aby sos trochę zgęstniał należy schłodzić go w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz