czwartek, 24 lipca 2014

Zielony "majonez"

Wczorajszy eksperyment co nieco mnie rozochocił, więc nie tracąc czasu postanowiłam przygotować do dzisiejszego obiadu alternatywny sos majonezowy. 
Tym razem za bazę posłużyły: olej roślinny (rzepakowy) oraz mleko sojowe.
Wprost nie mogę się powstrzymać, aby nie wyjadać go palcem! :-)

CZAS: 10 min.

SKŁADNIKI:
  • 125 ml mleka sojowego (najlepiej niesłodzonego)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ziołowego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 małe ząbki czosnku
  • cukier (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • biały pieprz (do smaku)

1. Miksujemy mleko z olejem, octem, musztardą i przyprawami.

2. Kiedy uzyskamy jednolity płyn, dodajemy natkę oraz czosnek i ponownie blendujemy.

3. Próbujemy i w razie potrzeby finalnie doprawiamy sos.




RADA:

1. Aby sos trochę zgęstniał należy schłodzić go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz