czwartek, 18 grudnia 2014

Orientalna potrawka z seitanu i warzyw

W dowód szczerego zadowolenia, jakie sprawiło mi odkrycie glutenowego proszku, z którego w moment można przygotować seitanową bazę, postanowiłam ponownie sięgnąć po ten produkt.
Tym razem postawiłam na moje - skądinąd ulubione - wschodnie smaki.
Koniecznie zmierzcie się z tą nietrudną w przygotowaniu strawą :-)

CZAS: ok 40 min.

SKŁADNIKI: 
  • 100 g glutenu pszennego
  • 1 puszka okry
  • 1,5 marchwi
  • 1 czerwona papryka
  • biała część pora (ok. 15 cm)
  • nieduża kapusta pekińska
  • garść suszonych grzybów mun
  • dymka lub gruby szczypior
  • duży ząbek czosnku
  • ostra papryczka
  • sos sojowy
  • 7 łyżek sosu miodowego z czosnkiem (Tao Tao)
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka wasabi
  • sól
  • olej roślinny
  • woda

1. Gluten rozrabiamy z ciepłą wodą tworząc zwarte ciasto, które przez 30-40 minut gotujemy w osolonej wodzie.

2. W niedużej misce dokładnie łączymy sos miodowy, ocet ryżowy oraz wasabi.

3. Ugotowany seitan kroimy w paski i wrzucamy do marynaty. Mieszamy, przekładamy do pojemnika na żywność lub po zwyczajnie zaklejamy miskę folią spożywczą. Zamarynowany seitan wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

4. Nazajutrz siekamy ząbek czosnku i papryczkę. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchew i zamarynowany seitan razem z marynatą. Wlewamy trochę sosu sojowego i dusimy na dość dużym ogniu.

5. Po 10-15 minutach dodajemy paprykę (pokrojoną w słupki), okrę (odcedzoną, opłukaną pod bieżącą wodą i skropioną octem ryżowym) i posiekane grzyby mun (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Dusimy pod przykryciem.

6. Po kilku kolejnych minutach dodajemy pokrojone grube części kapusty pekińskiej (z dolnej części kapusty) i talarki pora. Dolewamy jeszcze trochę sosu sojowego i dusimy dosłownie przez chwilę.

7. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną dymkę.




Rady:

1. Tuż przed podaniem danie można doprawić słodkim sosem chili lub innym słodkim sosem azjatyckim.
2. Swoją potrawkę podałam z ryżem doprawionym olejem sezamowym i czarnym sezamem oraz z surówką z pozostałej części kapusty pekińskiej z sosem vinegrette. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz