W dowód szczerego zadowolenia, jakie sprawiło mi odkrycie glutenowego proszku, z którego w moment można przygotować seitanową bazę, postanowiłam ponownie sięgnąć po ten produkt.
Tym razem postawiłam na moje - skądinąd ulubione - wschodnie smaki.
Koniecznie zmierzcie się z tą nietrudną w przygotowaniu strawą :-)
CZAS: ok 40 min.
SKŁADNIKI:
- 100 g glutenu pszennego
- 1 puszka okry
- 1,5 marchwi
- 1 czerwona papryka
- biała część pora (ok. 15 cm)
- nieduża kapusta pekińska
- garść suszonych grzybów mun
- dymka lub gruby szczypior
- duży ząbek czosnku
- ostra papryczka
- sos sojowy
- 7 łyżek sosu miodowego z czosnkiem (Tao Tao)
- 1-2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka wasabi
- sól
- olej roślinny
- woda
1. Gluten rozrabiamy z ciepłą wodą tworząc zwarte ciasto, które przez 30-40 minut gotujemy w osolonej wodzie.
2. W niedużej misce dokładnie łączymy sos miodowy, ocet ryżowy oraz wasabi.
3. Ugotowany seitan kroimy w paski i wrzucamy do marynaty. Mieszamy, przekładamy do pojemnika na żywność lub po zwyczajnie zaklejamy miskę folią spożywczą. Zamarynowany seitan wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
4. Nazajutrz siekamy ząbek czosnku i papryczkę. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchew i zamarynowany seitan razem z marynatą. Wlewamy trochę sosu sojowego i dusimy na dość dużym ogniu.
5. Po 10-15 minutach dodajemy paprykę (pokrojoną w słupki), okrę (odcedzoną, opłukaną pod bieżącą wodą i skropioną octem ryżowym) i posiekane grzyby mun (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Dusimy pod przykryciem.
6. Po kilku kolejnych minutach dodajemy pokrojone grube części kapusty pekińskiej (z dolnej części kapusty) i talarki pora. Dolewamy jeszcze trochę sosu sojowego i dusimy dosłownie przez chwilę.
7. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną dymkę.
Rady:
1. Tuż przed podaniem danie można doprawić słodkim sosem chili lub innym słodkim sosem azjatyckim.
2. Swoją potrawkę podałam z ryżem doprawionym olejem sezamowym i czarnym sezamem oraz z surówką z pozostałej części kapusty pekińskiej z sosem vinegrette.
4. Nazajutrz siekamy ząbek czosnku i papryczkę. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchew i zamarynowany seitan razem z marynatą. Wlewamy trochę sosu sojowego i dusimy na dość dużym ogniu.
5. Po 10-15 minutach dodajemy paprykę (pokrojoną w słupki), okrę (odcedzoną, opłukaną pod bieżącą wodą i skropioną octem ryżowym) i posiekane grzyby mun (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Dusimy pod przykryciem.
6. Po kilku kolejnych minutach dodajemy pokrojone grube części kapusty pekińskiej (z dolnej części kapusty) i talarki pora. Dolewamy jeszcze trochę sosu sojowego i dusimy dosłownie przez chwilę.
7. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną dymkę.
Rady:
1. Tuż przed podaniem danie można doprawić słodkim sosem chili lub innym słodkim sosem azjatyckim.
2. Swoją potrawkę podałam z ryżem doprawionym olejem sezamowym i czarnym sezamem oraz z surówką z pozostałej części kapusty pekińskiej z sosem vinegrette.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz