poniedziałek, 15 grudnia 2014

Seitan z sosem grzybowym

Dotychczas samodzielnie wypłukiwałam gluten z mąki pszennej.
Dziś po raz pierwszy użyłam gotowego glutenu. Jest niesamowity!
Wystarczy odmierzoną porcję proszku rozrobić ze stopniowo dolewaną (ciepłą) wodą, a następnie ugotować powstałą bryłkę. Zajmuje to raptem kilka chwil, a efekt jest zaskakujący.
Myślę, że nigdy już nie porwę się na babranie w mące. Szkoda zachodu! :-)

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 op. glutenu pszennego (Provita)
  • 2 łyżki zmielonych, suszonych grzybów
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 1 duża szalotka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 suszone, ostre papryczki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
  • woda

1. Gluten wsypujemy do miski i stopniowo dolewając do niego ciepłą wodę, wyrabiamy zwartą bryłkę.

2. Do średniego garnka wlewamy wodę, wrzucamy 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela, ostre papryczki, przekrojony na pół ząbek czosnku, wlewamy trochę sosu sojowego, a jeżeli wywar jest za mało słony, wsypujemy trochę soli. 

3. Kiedy wywar zaczyna się gotować, wrzucamy naszą bryłkę. Gotujemy 35 minut.

4. W międzyczasie obieramy i drobno kroimy szalotkę. Smażymy ją na oleju, aż zacznie się rumienić. Następnie wlewamy bulion, wrzucamy liść laurowy oraz 2 ziarna ziela. Dodajemy grzyby (zarówno mielone, jak i całe kapelusze). Na małym ogniu gotujemy sos.

5. Ugotowany seitan kroimy w plastry.

6. Gdy grzyby w sosie zrobią się miękkie, dodajemy len mielony. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Do środka wrzucamy pokrojony seitan. Gotujemy go w sosie przez kilka chwil.




RADA:

1. Seitan podałam z ryżem, smażonymi pieczarkami oraz surówką z kwaszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz