piątek, 30 stycznia 2015

Szpinakowe kotlety z kaszy jaglanej i innych paprochów

Nie pamiętam czy wspominałam już kiedyś o tym, że szpinak jest jednym z moich ulubionych produktów.
Jeśli nie, to robię to teraz i nie przynudzając wrzucam przepis na zielone, szpinakowe, w pełni wegańskie kotleciki.

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/3 szkl. otrębów owsianych
  • 2 garści siemienia lnianego
  • 2 garści wstępnie namoczonych pestek słonecznika
  • 1 op. szpinaku w liściach (u mnie mrożony "Frosta")
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • bułka tarta lub np. mąka z cieciorki
  • morska sól ziołowa
  • przyprawa "Czosnek staropolski"
  • biały pieprz
  • woda
  • olej roślinny

1. Kaszę gotujemy przez ok. kwadrans/kwadrans z hakiem w wodzie (proporcje kaszy do wody 1:2). Po ugotowaniu odstawiamy garnek w ciepłe miejsce, aby kasza wchłonęła resztki wody.

2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek szklimy na rozgrzanym oleju, a następnie odcedzamy z nadmiaru oleju przez gęste sitko.

3. Otręby zalewamy gorącą wodą (tak, aby je przykryć).

4. Szpinak blanszujemy lub w przypadku mrożonego rozmrażamy, jak najmocniej odsączamy, formujemy "kulkę" i siekamy ją niezbyt dokładnie.

5. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej pozostałe składniki i najlepiej przy pomocy rąk wyrabiamy jednolitą masę. 

6. Doprawiamy solą ziołową, białym pieprzem i "Czosnkiem staropolskim".

7. Formujemy nieduże kotlety, panierujemy je w bułce tartej lub mące z cieciorki i smażymy z obu stron na rumiany kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz