poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tofu o smaku curry ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym

Rzadko podejmuję się gotowania w weekend.
Kiedy jednak muszę coś upichcić, stawiam na szybkie i proste potrawy.
Tak było i tym razem - wszak przyrządzenie tofu nie jest ani czasochłonne, ani absorbujące.
Dodatkowo podałam pieczone warzywa, które de facto "robią się same".
Jutro zamieszczę przepis na warzywa, a teraz zapraszam na pyszne tofu :-)

CZAS: 30-40 min.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1/2 kartonika pokrojonych pomidorów
  • 3-4 plastry ananasa z puszki (+trochę zalewy)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w płatkach
  • cukier
  • sól
  • ocet spirytusowy
  • olej roślinny

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany olej, lekko solimy, a po chwili dodajemy posiekany czosnek.

2. Zanim wszystko się zeszkli, dodajemy pomidory, co nieco cukru, słodką paprykę i imbir. Dusimy sos przez ok. 10 minut, po czym dodajemy pokrojone plastry ananasa oraz wlewamy trochę zalewy. Wsypujemy ostrą paprykę i dusimy przez kolejne 10-15 minut.

3. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz octem.

4. W międzyczasie tofu kroimy na pół (wszerz), a następnie po przekątnej, aby otrzymać duże, trójkątne kawałki. 

5. Solimy je i oprószamy z każdej strony curry.

6. Przyprawione tofu smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. 

7. Przyrumienione tofu o smaku curry podajemy z sosem.




RADY:

1. Latem pomidory z kartonika warto zastąpić świeżymi.
2. Paprykę w płatkach śmiało można zastąpić pieprzem kajeńskim, świeżą ostrą papryczką lub jakimkolwiek innym pikantnym dodatkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz