Rzadko podejmuję się gotowania w weekend.
Kiedy jednak muszę coś upichcić, stawiam na szybkie i proste potrawy.
Tak było i tym razem - wszak przyrządzenie tofu nie jest ani czasochłonne, ani absorbujące.
Dodatkowo podałam pieczone warzywa, które de facto "robią się same".
Jutro zamieszczę przepis na warzywa, a teraz zapraszam na pyszne tofu :-)
CZAS: 30-40 min.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1/2 kartonika pokrojonych pomidorów
- 3-4 plastry ananasa z puszki (+trochę zalewy)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w płatkach
- cukier
- sól
- ocet spirytusowy
- olej roślinny
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany olej, lekko solimy, a po chwili dodajemy posiekany czosnek.
2. Zanim wszystko się zeszkli, dodajemy pomidory, co nieco cukru, słodką paprykę i imbir. Dusimy sos przez ok. 10 minut, po czym dodajemy pokrojone plastry ananasa oraz wlewamy trochę zalewy. Wsypujemy ostrą paprykę i dusimy przez kolejne 10-15 minut.
3. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz octem.
4. W międzyczasie tofu kroimy na pół (wszerz), a następnie po przekątnej, aby otrzymać duże, trójkątne kawałki.
5. Solimy je i oprószamy z każdej strony curry.
6. Przyprawione tofu smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
7. Przyrumienione tofu o smaku curry podajemy z sosem.
RADY:
1. Latem pomidory z kartonika warto zastąpić świeżymi.
2. Paprykę w płatkach śmiało można zastąpić pieprzem kajeńskim, świeżą ostrą papryczką lub jakimkolwiek innym pikantnym dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz