To niespotykane warzywo jadłam już około rok temu na działce u znajomych.
Babcia koleżanki podsmażyła gałązki na maśle z czosnkiem. Wyszła z tego doskonała przekąska.
Postanowiłam ją delikatnie wzbogacić.
CZAS: 30 min.
SKŁADNIKI:
- opakowanie brokułu gałązkowego (200 g.)
- masło
- 2-3 ząbki czosnku
- płatki migdałowe
- ser parmezanopodobny
- sól morska
- pieprz
1. Płuczę gałązki i odcinam najtwardsze kawałki.
2. Blanszuję je we wrzącej wodzie.
3. Studzę i odsączam z nadmiaru wody.
4. Na roztopionym maśle smażę posiekany czosnek.
5. Dodaję brokuły i smażę wszystko razem.
6. Dodaję sól i świeżo zmielony pieprz.
7. W międzyczasie prażę na patelni garść płatków migdałowych.
8. Gałązki układam na talerzu, posypuję je migdałami i serem.
RADY:
1. Moim zdaniem do tak przyrządzonej przystawki pasowałyby także pomidorki koktajlowe.
2. Następnym razem, co i Wam radzę, migdały zastąpię sezamem. Na pewno sprawdzi się znakomicie.
3. Brokuł gałązkowy pierwszorzędnie nadaje się na podstawę do różnych sałatek.
Wygląda pysznie, uwielbiam brokuły! :-) Chyba sobie jutro zrobię.
OdpowiedzUsuń