Dzisiejszą potrawę najprościej będzie uzasadnić grą w krótkie skojarzenia.
Jest jesień, skoro jesień, to i grzyby.
Jak grzyby, to sos grzybowy.
Jak sos grzybowy, to kasza gryczana, a do kompletu zasmażane buraczki.
Kostka sojowa doskonale sprawdza się jako współtworzący gulasz
składnik sosu grzybowego.
CZAS: 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 0,25 op. kostki sojowej (Orico)
- 5 suszonych grzybów (kapelusze)
- łyżeczka suszonych grzybów (zmielone trzonki)
- 1 nieduża cebula
- 2-3 buraki
- 50 g. kaszy gryczanej
- sól morska
- cukier
- czarny pieprz
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- tymianek
- śmietana 12%
- kostka warzywna (bulion)
- mąka
- ocet
- olej roślinny
- woda
1. Kostkę sojową gotujemy do miękkości we wrzątku z rozpuszczoną kostką warzywną. Odcedzamy, studzimy i solimy.
2. Ok. 2 łyżki mąki łączymy z czubatą łyżeczką papryki, szczyptą czosnku granulowanego i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy i panierujemy w tym kostkę, a następnie smażymy ją aż będzie chrupiąca
3. Pokrojoną w grube piórka cebulę podsmażamy na oleju (może się trochę przyrumienić), wlewamy 300 ml. ciepłej wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, kapelusze grzybów i wsypujemy zmielone trzonki. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min.
4. W 200 ml. ciepłej wody rozrabiamy płaską łyżkę mąki i wlewamy to do sosu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Kilka minut przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany, po czym jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
5. Tuż przed podaniem do sosu wrzucamy usmażoną kostkę sojową.
5. Tuż przed podaniem do sosu wrzucamy usmażoną kostkę sojową.
6. Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
7. Na patelni/w garnku rozgrzewamy olej roślinny (ok. 2-3 łyżki), wsypujemy mąkę (ok. 1 płaska łyżka), mieszamy, a gdy zasmażka będzie gotowa wrzucamy buraki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem.
8. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (w proporcji 1:2) przez ok. 20 min. Po nałożeniu na talerz polewamy sosem.
RADA:
1. Wystarczy nie użyć śmietany lub zastąpić ją sojowym zamiennikiem, by potrawa była wegańska.
2. Przygotowanie sosu można rozpocząć także od obgotowania suszonych grzybów. Wówczas w żadnym wypadku nie należy pozbywać się otrzymanego wywaru. To doskonała baza pod sos :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz