czwartek, 31 lipca 2014

Kolorowy pasztet z cukinii i nie tylko

Na straganach zrobiło się bardzo cukiniowo.
Do wyboru mamy okazy jasno- i ciemnozielone, żółte, podłużne, okrągłe, małe, średnie, a także ogromne. 
W zależności od przeznaczenia, możemy wybrać odpowiadający nam gatunek.
Ja chcąc upiec pasztet, postawiłam na najbardziej klasyczną, podłużną, ciemnozieloną odmianę.
Do tego dorzuciłam kilka innych, świeżych warzyw i w efekcie otrzymałam pyszny produkt.
Idealny na lekki posiłek w asyście świeżych warzyw :-)

CZAS: 1,5 - 2 godz.

SKŁADNIKI:
  • 3 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 białej części pora
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • kminek mielony
  • kurkuma mielona
  • słodka papryka w proszku
  • ziołowa sól morska
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • 4 jajka
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • ok. 5 łyżek mąki z cieciorki
  • bułka tarta (do obsypania brytfanki)
  • masło roślinne (do wysmarowania brytfanki)
  • olej roślinny

1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, połówkę oczyszczonego pora kroimy w cienkie półplasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, a gdy zmiękną dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku. Zawartość patelni przekładamy na gęste sito i odstawiamy do odsączenia oraz ostygnięcia.

2. Umyte cukinie kroimy na pół i wydrążamy środki z nasionami. Paprykę myjemy i obieramy ze skórki. Podobnie robimy z marchewką i selerem. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy je solą ziołową i odstawiamy na kilka minut na bok.

3. Ze startych i posolonych warzyw dokładnie odciskamy wodę.

4. Do odsączonych warzyw dodajemy cebulę zeszkloną z porem i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi.

5. Masę doprawiamy kminkiem, kurkumą, słodką papryką, solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.

6. Po doprawieniu wbijamy jajka, a następnie całość zagęszczamy mąką z cieciorki oraz zarodkami pszennymi.

7. Brytfankę smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej masę na pasztet.

8.  Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 st. C) i pieczemy przez godzinę.

9. Studzimy pasztet i zajadamy :-)




RADA:

1. Pasztet możemy jeść z pieczywem, jako przekąskę ze świeżymi warzywami albo możemy go również podgrzać (np. na natłuszczonej patelni grillowej) i serwować na ciepło z surówką lub sosem pomidorowym/czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz