Na straganach zrobiło się bardzo cukiniowo.
Do wyboru mamy okazy jasno- i ciemnozielone, żółte, podłużne, okrągłe, małe, średnie, a także ogromne.
W zależności od przeznaczenia, możemy wybrać odpowiadający nam gatunek.
Ja chcąc upiec pasztet, postawiłam na najbardziej klasyczną, podłużną, ciemnozieloną odmianę.
Do tego dorzuciłam kilka innych, świeżych warzyw i w efekcie otrzymałam pyszny produkt.
Idealny na lekki posiłek w asyście świeżych warzyw :-)
Do tego dorzuciłam kilka innych, świeżych warzyw i w efekcie otrzymałam pyszny produkt.
Idealny na lekki posiłek w asyście świeżych warzyw :-)
CZAS: 1,5 - 2 godz.
- 3 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia selera
- 1 czerwona papryka
- 1/2 białej części pora
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- suszony czosnek niedźwiedzi
- kminek mielony
- kurkuma mielona
- słodka papryka w proszku
- ziołowa sól morska
- czarny świeżo mielony pieprz
- 4 jajka
- 3 łyżki zarodków pszennych
- ok. 5 łyżek mąki z cieciorki
- bułka tarta (do obsypania brytfanki)
- masło roślinne (do wysmarowania brytfanki)
- olej roślinny
1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, połówkę oczyszczonego pora kroimy w cienkie półplasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, a gdy zmiękną dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku. Zawartość patelni przekładamy na gęste sito i odstawiamy do odsączenia oraz ostygnięcia.
2. Umyte cukinie kroimy na pół i wydrążamy środki z nasionami. Paprykę myjemy i obieramy ze skórki. Podobnie robimy z marchewką i selerem. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy je solą ziołową i odstawiamy na kilka minut na bok.
3. Ze startych i posolonych warzyw dokładnie odciskamy wodę.
4. Do odsączonych warzyw dodajemy cebulę zeszkloną z porem i czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi.
5. Masę doprawiamy kminkiem, kurkumą, słodką papryką, solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.
6. Po doprawieniu wbijamy jajka, a następnie całość zagęszczamy mąką z cieciorki oraz zarodkami pszennymi.
7. Brytfankę smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej masę na pasztet.
8. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 st. C) i pieczemy przez godzinę.
9. Studzimy pasztet i zajadamy :-)
RADA:
1. Pasztet możemy jeść z pieczywem, jako przekąskę ze świeżymi warzywami albo możemy go również podgrzać (np. na natłuszczonej patelni grillowej) i serwować na ciepło z surówką lub sosem pomidorowym/czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz