wtorek, 23 stycznia 2018

Tatar z awokado

Zimą bardziej niż kiedykolwiek indziej mam ochotę na awokado.
Nigdy się pewnie nie dowiem czy to wpływ skromniejszego niż o innych porach roku asortymentu warzywno-owocowego, czy może organizm domaga się tłuszczów zawartych w tym wyjątkowo zdrowym owocu... 
Wiem jednak na pewno, że samopoczucie po awokado jest doskonałe, a głód po nim nie dokucza przez wiele godzin :)
Dzisiejszy przepis zainspirowała wizyta w niepozornej, zaskakująco dobrze karmiącej knajpce. Okazało się tam, że tzw. tatatarowi z awokado nie musi towarzyszyć tuńczyk! A jak dotąd właśnie z taką formą tej sałatki się spotykałam. 
Dziś sama się dziwię, że sama nie wpadłam na pomysł przyrządzenia wegańskiej wersji takiej sałatki. 
Jednak nie ma tego złego, więc nadrabiam zaległości i polecam moją wariację na temat tatara z awokado :) 

CZAS: max. 20 min.

SKŁADNIKI:
  • 1 dojarzałe awokado
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 8-10 zielonych oliwek
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju / zalewy z suszonych pomidorów
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidorowo-ziołowej

1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy do miseczki i zalewamy octem balsamicznym.

2. Następnie dodajemy posiekane suszone pomidory i pokrojone w plasterki oliwki oraz pokrojone w kostkę awokado.

3. Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą pomidorowo-ziołową. 

4. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów. Ponownie mieszamy i podajemy.





RADY:

1. Myślę, że można śmiało zaryzykować z dodaniem kaparów. O ile macie je akurat pod ręką! :)
2. Tatar z awokado bardzo dobrze komponuje się z sokiem z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz