Ni z tego, ni z owego na straganach pojawiła się młoda kapusta.
- Trzeba ją czym prędzej zasmażyć - postanowiłam, pamiętając, że młodość kapusty szybko przemija.
I tak... tym razem... to nie dodatki dobierałam do dania obiadowego, a danie do dodatków.
Młoda kapusta z koperkiem, młode ziemniaki z koperkiem, a do nich... koperkowe kotlety.
Wiosna!
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI
- 1 puszka soczewicy
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 średnia cebula
- biała część niedużego pora
- koperek
- sól ziołowa
- czarny pieprz
- czosnek granulowany
- cebula granulowana
- bułka tarta
- olej roślinny
- woda
1. Kaszę gotujemy do miękkości (proporcje wody do kaszy 2:1 lub ew. 2,5:1) w lekko osolonej wodzie.
2. W międzyczasie cebulę kroimi w drobną kostkę, a przepołowionego pora w cienkie półtalarki.
3. Cebulę z porem szklimy na patelni, a następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu.
4. Soczewicę blendujemy na gładką masę i łączymy z cebulą i porem.
5. Ugotowaną kaszę studzimy i dodajemy do pozostałych składników.
6. Całość doprawiamy solą ziołową, czarnym pieprzem, cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym i posiekanym koperkiem.
5. Formujemy nieduże kotlety, które z obu stron smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
RADY:
1. Kaszę, gdy tylko wchłonie wodę, warto odstawić w ciepłe miejsce, by doszła do miękkości bez ryzyka przypalenia.
2. Jeśli masa na kotlety będzie Wam się rozpadać, dodajcie do niej trochę tartej bułki lub mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz