Dawno już przyszło mi do głowy, aby spróbować zmielić seitan.
A ponieważ obawiałam się, że kotlety albo klopsy wykonane z takiego surowca, będą się rozpadać - postanowiłam asekurować się rozdrobnionym ryżem.
Udało się! Ryż skutecznie zlepił moje klopsiki.
Z pewnością nie raz jeszcze przepuszczę seitan przez maszynkę do mielenia.
Bo warto! :-)
CZAS: ok. 2 godz. (łącznie z czasem potrzebnym na ugotowanie seitanu)
SKŁADNIKI:
- 150 g glutenu pszennego (po ugotowaniu wychodzi ok. 300g)
- 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
- 2 szalotki lub nieduża cebula
- zioła prowansalskie
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 1 duży liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 ostre, suszone papryczki
- 2 łyżki bulionu wegetariańskiego w proszku
- bułka tarta
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- sól
- olej roślinny
- woda
1. Z glutenu i stopniowo dodawanej wody wyrabiamy bryłkę, którą wrzucamy do gotującego się bulionu z czosnkiem, papryczkami, liściem, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz z solą. Gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.).
2. Ugotowany seitan studzimy i odciskamy z niego wodę. Następnie przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia.
3. Ugotowany, zimny ryż miksujemy w blenderze.
4. Wsypujemy do miski siemię lniane i rozrabiamy je z ciepłą wodą - tak, aby uzyskać konsystencję rozkłóconego jajka.
5. Siemię łączymy ze zmiksowanym ryżem, a powstałą "papkę" ze zmielonym seitanem.
6. Szalotki szklimy na oleju, odcedzamy przez gęste sito i dodajemy do masy z pozostałych składników. Doprawiamy solą, ziołami, papryką i ręcznie wyrabiamy jednolitą masę.
7. Formujemy nieduże kulki, które panierujemy w tartej bułce.
8. Klopsy smażymy na rumiany kolor - najlepiej z każdej możliwej strony :-)
RADY:
1. Klopsy podałam z pikantnym sosem pomidorowym, kaszą jęczmienną doprawioną curry oraz surówką z kiszonej kapusty.
2. Przepis na klopsy doskonale nadaje się do wszelkich modyfikacji. Można dodać do nich grzyby lub pieczarki, dowolne zioła i przyprawy.
3. Podczas gotowania seitanu warto wyjąć go z garnka i przekroić - szybciej się ugotuje.
3. Podczas gotowania seitanu warto wyjąć go z garnka i przekroić - szybciej się ugotuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz