czwartek, 30 kwietnia 2015

Klopsy z seitanu i ryżu jaśminowego

Dawno już przyszło mi do głowy, aby spróbować zmielić seitan.
A ponieważ obawiałam się, że kotlety albo klopsy wykonane z takiego surowca, będą się rozpadać - postanowiłam asekurować się rozdrobnionym ryżem. 
Udało się! Ryż skutecznie zlepił moje klopsiki.
Z pewnością nie raz jeszcze przepuszczę seitan przez maszynkę do mielenia.
Bo warto! :-)

CZAS: ok. 2 godz. (łącznie z czasem potrzebnym na ugotowanie seitanu)

SKŁADNIKI: 
  • 150 g glutenu pszennego (po ugotowaniu wychodzi ok. 300g)
  • 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 2 szalotki lub nieduża cebula
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka w proszku 
  • czosnek granulowany
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ostre, suszone papryczki
  • 2 łyżki bulionu wegetariańskiego w proszku
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • sól
  • olej roślinny
  • woda


1. Z glutenu i stopniowo dodawanej wody wyrabiamy bryłkę, którą wrzucamy do gotującego się bulionu z czosnkiem, papryczkami, liściem, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz z solą. Gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.).

2. Ugotowany seitan studzimy i odciskamy z niego wodę. Następnie przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia.

3. Ugotowany, zimny ryż miksujemy w blenderze.

4. Wsypujemy do miski siemię lniane i rozrabiamy je z ciepłą wodą - tak, aby uzyskać konsystencję rozkłóconego jajka.

5. Siemię łączymy ze zmiksowanym ryżem, a powstałą "papkę" ze zmielonym seitanem. 

6. Szalotki szklimy na oleju, odcedzamy przez gęste sito i dodajemy do masy z pozostałych składników. Doprawiamy solą, ziołami, papryką i ręcznie wyrabiamy jednolitą masę.

7. Formujemy nieduże kulki, które panierujemy w tartej bułce.

8. Klopsy smażymy na rumiany kolor - najlepiej z każdej możliwej strony :-)




RADY: 

1. Klopsy podałam z pikantnym sosem pomidorowym, kaszą jęczmienną doprawioną curry oraz surówką z kiszonej kapusty.
2. Przepis na klopsy doskonale nadaje się do wszelkich modyfikacji. Można dodać do nich grzyby lub pieczarki, dowolne zioła i przyprawy.
3. Podczas gotowania seitanu warto wyjąć go z garnka i przekroić - szybciej się ugotuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz