Wybieram się jutro na grillowe garden party.
Aby choć trochę odciążyć gospodarzy, a w szczególności przepysznie gotującą i pomysłową gospodynię, postanowiłam zabrać ze sobą kilka bezmięsnych opcji.
Przez noc zamarynuję tofu, kotlety sojowe oraz boczniaki, a już dziś upiekłam kilka wegańskich burgerów.
Mam nadzieję, że z powodzeniem uda się je jutro odgrzać na grillowym ruszcie.
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki soczewicy
- 2 marchewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki granulatu sojowego
- garść otrębów owsianych
- 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
- kilka kropli ciemnego sosu sojowego
- 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- woda
- sól
- czarny pieprz
- do smaku płatki drożdżowe (opcjonalnie)
1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich posiekaną natkę ze szczypiorkiem.
2. Odcedzoną i dokładnie wypłukaną soczewicę przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami.
3. Następnie dodajemy siemię (mielone i w ziarnach), przeciśnięty czosnek. granulat, otręby, olej (kokosowy i rzepakowy). Mieszamy.
4. Pastę curry rozrzedzamy z odrobiną ciepłej wody i dodajemy do bazy na burgery. Całość doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i ew. płatkami drożdżowymi.
5. Masę odstawiamy na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik - 180 st. C.
6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Masę mieszamy jeszcze raz i formujemy z niej nieduże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce.
7. Burgery pieczemy przez 20 min. na środkowym poziomie (zapiekanie góra-dół), następnie na ok. 10 min. włączamy termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy blachę i burgery ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Pieczemy przez 15 min. (zapiekanie góra-dół) i ok. 10 min. z termoobiegiem.
RADY:
1. Można użyć dowolnego oleju roślinnego.
2. Burgery wewnątrz są miękkie, a z wierzchu chrupiące. Aby nie były zbyt twarde po odgrzaniu na grillu, warto zawinąć je w folię aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz