czwartek, 4 czerwca 2015

Pieczone burgery z soczewicy i marchewki

Wybieram się jutro na grillowe garden party.
Aby choć trochę odciążyć gospodarzy, a w szczególności przepysznie gotującą i pomysłową gospodynię, postanowiłam zabrać ze sobą kilka bezmięsnych opcji.
Przez noc zamarynuję tofu, kotlety sojowe oraz boczniaki, a już dziś upiekłam kilka wegańskich burgerów.
Mam nadzieję, że z powodzeniem uda się je jutro odgrzać na grillowym ruszcie.

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki granulatu sojowego
  • garść otrębów owsianych
  • 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
  • kilka kropli ciemnego sosu sojowego
  • 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • woda
  • sól
  • czarny pieprz
  • do smaku płatki drożdżowe (opcjonalnie)

1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich posiekaną natkę ze szczypiorkiem.

2. Odcedzoną i dokładnie wypłukaną soczewicę przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami.

3. Następnie dodajemy siemię (mielone i w ziarnach), przeciśnięty czosnek. granulat, otręby, olej (kokosowy i rzepakowy). Mieszamy.

4. Pastę curry rozrzedzamy z odrobiną ciepłej wody i dodajemy do bazy na burgery. Całość doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i ew. płatkami drożdżowymi.

5. Masę odstawiamy na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik - 180 st. C.

6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Masę mieszamy jeszcze raz i formujemy z niej nieduże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce.

7. Burgery pieczemy przez 20 min. na środkowym poziomie (zapiekanie góra-dół), następnie na ok. 10 min. włączamy termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy blachę i burgery ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Pieczemy przez 15 min. (zapiekanie góra-dół) i ok. 10 min. z termoobiegiem. 




RADY:

1. Można użyć dowolnego oleju roślinnego.
2. Burgery wewnątrz są miękkie, a z wierzchu chrupiące. Aby nie były zbyt twarde po odgrzaniu na grillu, warto zawinąć je w folię aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz