poniedziałek, 22 stycznia 2018

Tofu mocno paprykowe

Idziemy za ciosem!
Trzeba działać... Dopóki jest zapał i czas. :)
Tym razem nowa propozycja z tofu w roli głównej. 
To kolejna szybka w przygotowaniu opcja - smaczna i uniwersalna!
Tofu mocno paprykowe doskonale sprawdzi się zarówno jako element drugiego dania, jak i wypełnienie wegańskiego burgera. 
A być może znajdziecie też inną formę podania tak przygotowanego serka!? :)

CZAS: ok. 20 min.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostka naturalnego, twardego tofu
  • pół czerwonej papryki
  • nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • szczypta płatków chili
  • szczypta ziół prowansalskich
  • kilka kropli octu jabłkowego
  • olej roślinny

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i sól. Następnie dodajemy kolejne składniki: sos sojowy, oba rodzaje papryki w proszku, płatki chili, zioła prowansalskie oraz (do smaku) ocet jabłkowy. Mieszamy i odstawiamy.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i plasterki czosnku. Po chwili wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Delikatnie solimy i smażymy.

3. Na drugiej patelni smażymy do zrumienienia (z obu stron) tofu pokrojone na 4 równe kawałki (u mnie trójkąty). Ręcznikiem papierowym odsączamy nadmiar tłuszczu i kawałki sojowego serka dodajemy do warzyw.

4. Tofu z warzywami zalewamy sosem (przed wlaniem na patelnię warto go jeszcze przemieszać) i gotujemy na dużym ogniu aż sos zredukuje się do gęstszej, lekko emulsyjnej postaci.




RADY:

1. Nie przystępujcie do tego przepisu nie posiadając w swoich zapasach wędzonej papryki! Jest niezbędna i raczej nie da się jej zastąpić niczym innym.
2. U mnie tofu mocno paprykowe wystąpiło w asyście pieczonych ziemniaków, kapusty pekińskiej z sosem vinegrette oraz zapiekanych wczoraj brokułów pod beszamelem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz