wtorek, 13 sierpnia 2013

Kasza perłowa z jarmużem

Jarmuż jest jednym z moich najnowszych odkryć. Pierwszy raz jadłam go jesienią ubiegłego roku.
W tym sezonie gości u mnie regularnie. Przyrządzałam go ze śmietaną a'la szpinak, dodawałam do zapiekanki z dynią, a najczęściej duszę go po prostu na maśle z czosnkiem i solą. Jest obłędny! 
Jednak dziś naszło mnie na kaszę. Miałam ochotę na coś szybkiego, smacznego i zdrowego, więc wzorem pewnej zakopiańskiej, słynącej z serwowania zapiekanych kasz knajpki, przygotowałam kaszę perłową z warzywami, a następnie ją zapiekłam*.
Oto co mi wyszło :)
*Podobny mix miałam przyjemność zjeść we wspomnianym lokalu w wersji z brokułami. Ja zastąpiłam je jarmużem.

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:

  • 1 op. jarmużu
  • ok. 80 g. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 0,75 op. małej puszki kukurydzy
  • 1 nieduża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta posiekanego czosnku bulwiastego/szczypiorku/pora
  • oliwa 
  • sól morska
  • pieprz

1. Kaszę opłukałam, posoliłam i ugotowałam w wodzie z odrobiną oliwy (proporcje kaszy do wody 1:2,5). Odstawiłam kaszę w ciepłe miejsce.

2. Cebulę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam i zeszkliłam na oliwie. 

3. Do cebuli i czosnku dodałam umyty i porwany na mniejsze kawałki jarmuż. Przez kilka minut dusiłam wszystko pilnując, aby liście zmiękły nie tracąc przy tym swojej jędrności.

4. Kaszę wymieszałam z warzywami, wsypałam kukurydzę. Całość posoliłam i popieprzyłam.

5. Żaroodporne naczynie wysmarowałam oliwą i przełożyłam do niego kaszę z warzywami. Posypałam posiekanym czosnkiem bulwiastym.

6. Naczynie wstawiłam do rozgrzanego (180 st. C) piekarnika. Zapiekałam przez ok. 30 min.

7. 10 min. przed końcem pieczenia przekręciłam pokrętło na opiekanie od góry.

8. Jadłam z sosem czosnkowym i pomidorkami koktajlowymi.




RADY:
1. Moim zdaniem im kasza bardziej spieczona, tym smaczniejsza. Myślę, że śmiało można zaszaleć z wyższą temperaturą zapiekania. Uważajmy tylko, aby jej nie spalić :)
2. Przepis na sos czosnkowy zamieszczałam w poście dot. omletu z warzywami i serem pleśniowym.
3. Bez sosu potrawa jest całkowicie wegańska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz