Bryndza to jeden z moich ulubionych serów.
Pierwotnie produkowano ją z owczego mleka. Dziś najłatwiej o bryndzę otrzymaną z mieszanki mleka owczego i krowiego.
Pierwotnie produkowano ją z owczego mleka. Dziś najłatwiej o bryndzę otrzymaną z mieszanki mleka owczego i krowiego.
Na szczęście nie dodają koziego :)
Kozie sery i kapary to liderzy czarnej listy produktów, których moje podniebienie nie znosi. Może kiedyś dorosnę ;)
Kozie sery i kapary to liderzy czarnej listy produktów, których moje podniebienie nie znosi. Może kiedyś dorosnę ;)
Tymczasem sałatka z sezonowych warzyw z bryndzą.
CZAS: ok. 20 min.
SKŁADNIKI:
- 0,5 op. bryndzy
- nieduży pęczek rukoli
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 0,5 białej papryki
- 0,5 średniej cebuli cukrowej
- ok. łyżeczka pestek dyni
- ok. łyżeczka pestek słonecznika
- 2-3 ząbki czosnku
- ziołowy ocet winny
- 0,5 łyżeczki miodu
- oliwa z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta oregano
1. Przeciśnięty do małej miski przez praskę czosnek solę i zalewam ok. łyżką octu. Odstawiam na bok.
2. Umytą i osuszoną rukolę z oderwanymi końcówkami łodyżek wrzucam do dużej miski.
3. Cebulę i paprykę kroję w poprzek. Wrzucam do rukoli.
4. Umyte pomidorki kroję na pół i dorzucam do miski.
5. W międzyczasie na suchej patelni prażę pestki dyni i słonecznika.
6. Do czosnku z solą i octem dodaję miód i oregano. Dokładnie mieszam. Gdy składniki zaczynają się łączyć nie przerywając mieszania dolewam oliwę (wedle uznania, choć polecam umiar).
7. Powstały sos wlewam do miski z warzywami. Mieszam wszystko delikatnie. Przekładam na talerz.
8. Na wierzchu sałatki układam postrzępione kulki bryndzy.
9. Na koniec wszystko posypuję pestkami.
RADY:
1. Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy zrobimy ją z sezonowych warzyw. Mimo to, korzystając z importowanych odpowiedników rodzimych roślin, robię ją także zimą.
2. Polecam bryndze sprzedawane w kostkach (jak świeże drożdże albo małe masło). Są twardsze i smaczniejsze. Do serków sprzedawanych z kubeczkach z odrywanym, aluminiowym wieczkiem dodaje się więcej chemii, a w smaku serki takie przypominają zwykłe twarożki do smarowania pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz