wtorek, 5 listopada 2013

Barszcz czerwony zabielany

Lubię barszcz czerwony pod każdą postacią.
Czysty i zabielany.
Na zakwasie i zaprawiany octem.
Najlepszy barszcz wychodzi zawsze spod rąk mojej mamy.
Dlatego nigdy dotąd nie miałam śmiałości sprawdzać się w tej dziedzinie.
Jednak apetyt na buraki wziął górę i uzyskawszy kilka maminych porad upichciłam dziś zabielany barszcz.
Z tym, który robi na własnym zakwasie nie zmierzę się chyba nigdy.
...Ale tymczasem:

CZAS: ok. 2 godz.

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg. buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 biała część pora
  • 1 kostka warzywna
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki mąki 
  • cukier
  • sól 
  • ocet spirytusowy
  • woda
  • 2-3 ziemniaki

1. Buraki ugotowałam w mundurkach do miękkości.

2. W międzyczasie zagotowałam ok. 3 litry wody, do której wrzuciłam kostkę warzywną. Kiedy się rozpuściła dodałam obraną włoszczyznę, ziarenka ziela i listki laurowe. Wywar gotowałam przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.

3. Buraki obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. 

4. Wyłowiłam z wywaru włoszczyznę i włożyłam buraki.

5. Zaprawiłam zupę śmietaną rozrobioną z mąką, zagotowałam. Doprawiłam cukrem, solą oraz octem.

6. Serwowałam z ugotowanymi w oddzielnym garnku ziemniakami.



RADA:

1. Czerwonego barszczu (pod żadną postacią) nie należy zbyt długo gotować. Zupa zmienia wtedy kolor na nieapetyczny buro-brązowy.

2 komentarze:

  1. Spróbuj ugotować bez octu lepszy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i od razu ugotuj obrane buraki więcej będzie koloru śmietanę najlepiej używać mniej ale 30%.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za cenne uwagi :) Czy śmietana 30% nadaje się do wszystkich zup jako zamiennik używanej przeze mnie "18tki"?

      Usuń