Po małej przerwie przedstawiam na wskroś polski klasyk.
O zupie ogórkowej nie muszę się rozpisywać.
Wspomnę jedynie, że jest to pierwszą zupą, jaką ugotowałam :)
Zachęcam do wypróbowania sprawdzonej receptury.
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- ok. 300 g. ogórków kwaszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 1/2 niedużego pora
- 3-4 ziemniaki
- 1,5-2 l. wody
- 2/3 op. śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 kostka warzywna
- garść posiekanego koperku
- sól morska
- czarny pieprz
1. Zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, obrany seler, pietruszkę i umyty kawałek pora. Wywar gotuję na małym ogniu przez ok. godzinę.
2. W międzyczasie obieram ogóki i ścieram je na tarce o dużych oczkach.
3. Obieram i kroję w talarki marchewkę, a ziemniaki w kostkę.
4. Po ok. 30 min do wywaru wrzucam marchewkę, a po kolejnych dwóch kwadransach ziemniaki.
5. Kiedy ziemniaki są miękkie dodaję ogórki i zagotowuję prawie gotową zupę.
6. W misce rozrabiam śmietanę z mąką, dodaję trochę zupy i dokładnie mieszam, a następnie zawartość miski przelewam do garnka.
7. Kolejny raz doprowadzam zupę do wrzenia. Gotuję kilka minut.
8. Doprawiam solą, pieprzem i wsypuję koperek.
RADY:
1. Należy przestrzegać kolejności dodawania ziemniaków i ogórków (wyjaśnienie w przepisie na żurek).
2. Często (zwłaszcza, gdy używamy zimowych, "sklepowych" ogórków) nie trzeba dodawać soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz