Dzięki cebuli i kapuście można niedrogo i w dobrym zdrowiu przeżyć zimę.
Niby prymitywne warzywa, a nawet proste przekąski stają się dzięki nim wykwintne.
Poniżej mój przepis na cebularze i kapuśniaczki.
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 250 g. mąki
- 125 ml. mleka 3,2 %
- 10 g. masła
- 150 g. kapusty kwaszonej
- 2 cebule
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka zmielonych suszonych grzybów
- 2 szczypty czarnuszki
- szczypta cukru
- 1 jajko
- olej roślinny
- woda
1. Mleko podgrzewam z masłem. Następnie wlewam je do mąki, dodaję drożdże, kminek, płaską łyżeczkę soli. Zagniatam ciasto i odstawiam je do wyrośnięcia.
2. Pół cebuli kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju, kiedy zaczyna się rumienić dodaję pokrojoną kapustę. Wrzucam ziele angielskie, liść laurowy oraz wsypuję zmielone grzyby. Duszę wszystko pod przykryciem przez ok. 30 min. Co jakiś czas wlewam przegotowaną wodę.
3. Pozostałą cebulę kroję w grubszą kostkę i wrzucam na rozgrzany olej. Sypię szczyptę cukru, a kiedy zaczyna się rumienić solę i pieprzę. Ściągam z palnika, gdy cebula robi się równomiernie brązowa.
4. Do kapusty wsypuję paprykę w proszku oraz czarny, świeżo mielony pieprz. Wyłączam i odstawiam do wystudzenia.
5. Roluję ciasto i tnę na kilka w miarę równych części. Następnie każdą z nich delikatnie rozwałkowuję. Smaruję roztrzepanym jajkiem, na połowę "placków" nakładam cebulę, a na drugą kapustę. Posypuję czarnuszką.
6. Piekę przez ok. 30 min. w 180 st. C.
RADA:
1. Lepsze są grubsze cebularze i kapuśniaczki. Kiedy ciasto jest za bardzo rozwałkowane i piecze się w wysokiej temperaturze, po ostygnięciu robi się bardzo twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz