Najwyższa już pora, aby przerwać naganne milczenie Kreaturki Smaku.
Na dobry początek sięgam po dynię.
O tej porze roku to dość trywialny zabieg, ale co zrobić, gdy czas leci, a na parapecie czeka kolekcja tych jakże uniwersalnych warzyw?
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- 1/2 średniej dyni Muscat De Provence
- 1 op. szpinaku baby
- 1 duży pomidor
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 op. paprykowych kiełbasek sojowych (Polsoja)
- 100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur albo Rokpol)
- ok. 200 g żółtego sera (np. Gouda albo Tylżycki)
- 200 g śmietany 18%
- 200 g śmietany 12 %
- 2 jajka
- 2 łyżki mieszanki pomidorów i ziół (Kotanyi)
- garść pestek dyni
- sól
- pieprz
- olej roślinny
1. Umytą dynię obieramy i kroimy w plastry.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
3. Szpinak blanszujemy we wrzątku.
4. Kiełbaski kroimy w plastry i smażymy na rumiany kolor na oleju.
5. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasek.
6. Ser pleśniowy siekamy, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
7. Pomidora polewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w plastry.
8. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy obie śmietany, przyprawę pomidorową, sól, pieprz, wciskamy czosnek i dokładnie mieszamy.
9. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a następnie warstwami układamy składniki zapiekanki: makaron, dynię, szpinak, ser pleśniowy, kiełbaski, cebulę, dynię.
10. W dalszej kolejności wykładamy masę z jajek i śmietany. Potrząsamy naczyniem, aby masa dostała się do wszystkich zakamarków.
11. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Całość posypujemy serem żółtym oraz pestkami dyni.
12. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 45 minut.
RADY:
1. Kiełbaski sojowe polecam traktować opcjonalnie. Ja je dodałam, ponieważ lada dzień by się przeterminowały.
2. Pamiętajmy, by porządnie odcisnąć zblanszowany szpinak.
3. Jeśli nie uda Wam się kupić dyni Muscat De Provence' dodajcie jakąkolwiek inną.
Ciekawy przepis. Myślisz, że da się go zrobić w wersji wegańskiej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować takiej zapiekanki bez sera, a zamiast śmietany i jaj dodać zmiksowane silken tofu lub śmietankę sojową. Ewentualnie z odrobiną mąki lub startym ziemniakiem... Sama jestem ciekawa efektu takiej kombinacji!
Usuń