niedziela, 10 maja 2015

Wegańskie bezy z kremem o smaku chałwy

Czego to ludzie nie wymyślą?
Obiło mi się o uszy, że są wegańskie sposoby na upieczenie bez. Pogłoski potwierdził w minionym tygodniu kolega Antoni, który opowiedział mi, że jego siostra zrobiła niedawno takie cudeńka.
A że bezy to moje ulubione ciastka, podjęłam wyzwanie.

CZAS: ponad 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 1 puszka cieciorki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki tahini
  • 2 łyżki syropu z agawy

1. Otwieramy puszkę i oddzielamy cieciorkę od zalewy. Cieciorkę możemy wykorzystać do obiadu lub zrobić z niej hummus.

2. Zalewę wlewamy do miski i ubijamy. Co jakiś czas, stopniowo, do powstającej piany dodajemy cukier.

3. Kiedy wsypiemy ostatnią porcję cukru, miksujemy pianę jeszcze przez chwilę, a na koniec dodajemy ocet jabłkowy.

4. Jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowej, gładkiej i sztywnej piany przy pomocy rękawa cukeirniczego, szprycy lub po prostu łyżki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nieduże bezy.

5. Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Pieczemy przez ok. 1 godz. 15 minut.

6. Pod koniec pieczenia bez mieszamy ze sobą tahini i syrop z agawy.

7. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i odstawiamy na 10-15 minut. 

8. Ostudzone bezy ściągamy z blachy i łączymy ze sobą spodami przy pomocy kremu z tahini i syropu z agawy.




RADY:

1. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy bez. Niestety bezy na obu blachach piekły się nierówno. Dlatego następnym razem zrobię je z połowy składników.
2. Pod koniec pieczenia warto poświęcić jedną albo dwie bezy na spróbowanie czy są już gotowe.
3. Podobnie jak przy tradycyjnych bezach, składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz