Kiedy ostatnio zabielałam zupę śmietanką kokosową, przyszło mi do głowy, aby taką śmietankę ubić i serwować z deserami.
Zapewne znajdą się tacy, którzy zarzucą mi, iż "odkryłam Amerykę w konserwie", niemniej pragnę się tym odkryciem podzielić. A nuż znajdzie się ktoś, kto jeszcze nie słyszał o takim rozwiązaniu.
Cieszę się tym bardziej, że wegańska bita śmietana rewelacyjnie zastępuje waniliowy serek homogenizowany, z którym zazwyczaj jadałam truskawki :-)
CZAS: 5 min.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- mała szczypta soli
1. Otwieramy puszkę mleka kokosowego i łyżką wybieramy gęstą śmietankę.
2. Do śmietanki dodajemy cukier, wanilię oraz sól. Przy pomocy rózgi ubijamy puszystą śmietanę.
RADY:
1. Przed przyrządzeniem wegańskiej bitej śmietany, puszkę z mlekiem kokosowym warto porządnie schłodzić. Najlepiej po zakupieniu trzymać ją po prostu w lodówce :-)
2. Aby nie męczyć rąk, do ubijania warto użyć ręcznego blendera z rózgą jako końcówką.
2. Aby nie męczyć rąk, do ubijania warto użyć ręcznego blendera z rózgą jako końcówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz