czwartek, 28 maja 2015

Wegańskie placki z jabłkami

Bo chociaż placki z jabłkami nie są niczym szczególnym, to uważam, że czasem przydaje się sprawdzony przepis na najbardziej banalne smakołyki.
Mogłam je usmażyć, zjeść i zapomnieć. Postanowiłam zapisać proporcje składników i uwiecznić kilka sztuk na zdjęciu, by na koniec zamieścić to wszystko na Kreaturce.
A nuż komuś się przyda :-)

CZAS: ok. 30-40 min.

SKŁADNIKI:
  • 2 średnie jabłka (najlepiej kwaskowe) 
  • ok. 200 ml naturalnego mleka sojowego
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru (+trochę cukru do oprószenia gotowych placków)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju roślinnego (+olej do smażenia)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (+trochę cynamonu do posypania gotowych placków)


1. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej mleko, cukier puder, mielone siemię, olej, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i cynamon. Mieszamy na jednolitą masę.

2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę/ścieramy na tarce/siekamy z grubsza w blenderze i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.

3. Na patelnię z rozgrzanym olejem przy pomocy łyżki stołowej nakładamy ciasto. Placki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

4. Placki podajemy z cukrem i cynamonem.




RADY:

1. Placki można podać też z miodem, syropem klonowym lub/i z cukrem waniliowym.
2. Niestety placki chłoną tłuszcz. Dlatego najlepiej smażyć je na naprawdę dobrze rozgrzanym oleju, a przed podaniem odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz