Ostatnimi czasy zaniedbałam wątek zup i deserów.
Wprawdzie zdarza się, że je przyrządzam, jednak zazwyczaj sięgam po sprawdzone, publikowane już receptury.
Postanowiłam to zmienić!
Ugotowałam zupę na bazie topinamburu, a już niebawem postaram się zrobić coś piekielnie słodkiego :-)
CZAS: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI:
- ok. 500 g topinamburu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 nieduża pietruszka
- 1/2 niedużego selera
- 1 młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietanki z mleka kokosowego
- sól
- biały pieprz
- czubryca/zielona czubryca
- olej roślinny
- woda
- 2 łyżki bulionu wegetariańskiego w proszku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sok z 1/2 cytryny
1. Topinambur obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z wodą i sokiem z cytryny.
2. Pozostałe warzywa także obieramy i kroimy w kostkę.
3. W garnku szklimy cebulę. Po chwili dodajemy topinambur i inne warzywa.
4. Wlewamy bulion rozrobiony w 1 listrze ciepłej wody, wrzucamy liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego.
5. Warzywa gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liść oraz ziarna ziela. Dodajemy śmietankę z mleka kokosowego i miksujemy.
6. Zmiksowaną zupę doprawiamy solą, białym pieprzem i czubrycą. Wrzucamy do garnka 2 ząbki czosnku i ponownie wszystko miksujemy.
7. Zmiksowaną i doprawioną zupę gotujemy jeszcze przez chwilę.
8. Gotowe!
RADY:
1. Pisząc o śmietance kokosowej, mam na myśli stężałe mleko kokosowe. Taką śmietankę możemy znaleźć na wierzchu mleka po otwarciu puszki lub kartonu.
2. Z powierzchni gotowej zupy przy pomocy łyżki warto zdjąć nadmiar tłuszczu.
3. Zupę podałam z ugotowaną, zmiksowaną marchewką oraz grzankami ziołowo-czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz