piątek, 8 maja 2015

Zupa krem z topinamburu i białych warzyw

Ostatnimi czasy zaniedbałam wątek zup i deserów.
Wprawdzie zdarza się, że je przyrządzam, jednak zazwyczaj sięgam po sprawdzone, publikowane już receptury.
Postanowiłam to zmienić! 
Ugotowałam zupę na bazie topinamburu, a już niebawem postaram się zrobić coś piekielnie słodkiego :-)

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI: 
  • ok. 500 g topinamburu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1/2 niedużego selera
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki z mleka kokosowego
  • sól
  • biały pieprz
  • czubryca/zielona czubryca
  • olej roślinny
  • woda
  • 2 łyżki bulionu wegetariańskiego w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sok z 1/2 cytryny


1. Topinambur obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z wodą i sokiem z cytryny.

2. Pozostałe warzywa także obieramy i kroimy w kostkę.

3. W garnku szklimy cebulę. Po chwili dodajemy topinambur i inne warzywa. 

4. Wlewamy bulion rozrobiony w 1 listrze ciepłej wody, wrzucamy liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego.

5. Warzywa gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liść oraz ziarna ziela. Dodajemy śmietankę z mleka kokosowego i miksujemy.

6. Zmiksowaną zupę doprawiamy solą, białym pieprzem i czubrycą. Wrzucamy do garnka 2 ząbki czosnku i ponownie wszystko miksujemy.

7. Zmiksowaną i doprawioną zupę gotujemy jeszcze przez chwilę.

8. Gotowe!




RADY:

1. Pisząc o śmietance kokosowej, mam na myśli stężałe mleko kokosowe. Taką śmietankę możemy znaleźć na wierzchu mleka po otwarciu puszki lub kartonu.
2. Z powierzchni gotowej zupy przy pomocy łyżki warto zdjąć nadmiar tłuszczu.
3. Zupę podałam z ugotowaną, zmiksowaną marchewką oraz grzankami ziołowo-czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz