czwartek, 12 maja 2016

Bataty zapiekane z brązowym ryżem i kurkami

Z reguły na przełomie maja i czerwca lub najpóźniej w czerwcu zaczynają pojawiać się kurki.
Ja swoich daleko szukać nie musiałam. Przezimowały w zamrażarce! :-)
Może ten prosty przepis stanie się dla Was inspiracją, gdy pieprznik jadalny będzie dostępny w świeżej formie.

CZAS: ok. 1,5 godz.

SKŁADNIKI:
  • 2 duże bataty
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • szczypior (u mnie także z kwiatkami)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 g brązowego ryżu 
  • olej roślinny
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz (u mnie grubo mielony) 
  • czerwona czubryca
  • płatki drożdżowe

1. Bataty myjemy, kroimy na pół, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i każdą połówkę z osobna zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy przez ok. 1 godz. w 200 st. C.

2. W międzyczasie gotujemy ryż (uwaga - ryż brązowy gotuje się ok. 40 minut) i przygotowujemy farsz.

3. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Duże kurki kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. 

4. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy kurki. Smażymy aż kurki staną się miękkie, a nadmiar wody zredukuje (ew. pod koniec smażenia można podkręcić moc palnika).

5. Do kurek i cebuli dodajemy ugotowany ryż, a całość doprawiamy czerwoną czubrycą, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsypujemy też posiekaną natkę pietruszki.

6. Z upieczonych batatów ostrożnie - skórki posłużą nam jako łódeczki do wypełniania farszem - wyciągamy miąższ, który rozdrabniamy i dodajemy do kurek z ryżem... W razie potrzeby  farsz dosalamy lub dopieprzamy.

7. Wydrążone połówki batatów napełniamy farszem i wstawiamy na wysoki poziom piekarnika (zapiekanie od góry z termoobiegiem). Zapiekamy przez ok. 10 min.

8. Gotowe bataty (gdy się lekko zrumienią z wierzchu) oprószamy płatkami drożdżowymi i posypujemy posiekanym szczypiorem. Możemy podać z sałatką lub grillowanymi warzywami.




RADY:

1. Ryż można zastąpić dowolną kaszą. 
2. Podobnie kurki można wymienić na inne grzyby,  farsz wzbogacić za pomocą jarmużu albo szpinaku.
3. Myślę, że bataty zawinięte w folię można upiec też w całości i przekroić je dopiero po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz