Kilka tygodni temu koleżanka z pracy narobiła kuszącego zapachu podczas odgrzewania obiadu.
- Chili con carne - odpowiedziała na pytanie o to, co pysznego pałaszuje.
Od tamtego czasu nie dawało mi spokoju, że choć z różną częstotliwością, to jednak od prawie dwóch lat zamieszczam swoje przepisy na Kreaturce Smaku i nigdy jeszcze nie podzieliłam się recepturą na chili con carne w wersji wege...
Zatem, mili moi, gwoli nadrobienia zaległości, przedstawiam swoją wariację na temat rzeczonego chili con carne bez mięsa, a raczej z "mięsem sojowym" :-)
P.S. Nie zrażajcie się ilością składników! Samej ciężko mi uwierzyć, że aż tyle tego wyszło... :-) W każdym razie zapewniam, że potrawę przyrządza się naprawdę szybko.
CZAS: ok. 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 1 szkl. granulatu sojowego
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- ok. 300 ml jasnego piwa
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
- pieprz cayenne (wedle uznania)
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- szczypta mielonej kolendry
- oregano (od serca!)
- natka pietruszki lub/i nać kolendry
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z cytryny (wedle uznania)
- sól
- cukier
- ew. bulion wegetariański
- olej roślinny
1. Granulat sojowy gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie lub ew. w bulionie warzywnym. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Po chwili dodajemy posiekaną papryczkę, wlewamy sos sojowy i szklimy.
3. Do garnka wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, a po chwili granulat sojowy. Mieszamy wszystko i dusimy przez 2-3 minuty.
4. Następnie dodajemy pomidory oraz wlewamy piwo. Gotujemy wszystko razem, a gdy alkohol z grubsza odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone kukurydzę i fasolę.
5. Po kilku minutach zaczynamy doprawiać potrawę koncentratem pomidorowym, oregano, kuminem, papryką słodką, papryką wędzoną, pieprzem cayenne, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
6. Co jakiś czas mieszając dusimy nasze chili con carne pod przykryciem przez ok. 30 minut.
7. Serwujemy ze świeżymy ziołami (nać pietruszki lub/i kolendry) i z białym pieczywem, tortillą lub ryżem.
RADY:
1. Jasne piwo można zastąpić ciemnym lub, jeśli ktoś woli - winem.
2. Granulat sojowy można zastąpić np. wysmażonym, rozdrobnionym tofu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz