Wiosna buchnęła majem i za nami pierwsze upały...
Zdążyłam już prawie zapomnieć jak szybko latem dojrzewa awokado.
Twarde jak kamień, kupione 2 dni temu, owoce dziś idealnie nadawały się już do jedzenia.
I chociaż nie planowałam ich w dzisiejszym jadłospisie, postanowiłam czym prędzej przyrządzić coś smakowitego.
Zanim będzie za późno ;-)
CZAS: 15 min.
SKŁADNIKI:
- 2 sztuki awokado
- 1 świeży pomidor
- 1/4 młodej cebuli
- kilka suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków rukoli
- świeża bazylia (u mnie drobnolistna)
- ocet balsamiczny
1. Awokado myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Wyciągamy pestki a następnie nacinamy w miąższ w kratkę. Łyżką wyciągamy kosteczki awokado i przekładamy je do miski. Skórek nie wyrzucamy!
2. Cebulę kroimy w cienkie piórka, świeży pomidor i suszone pomidory w kostkę, oliwki w plasterki. Wszystkie składniki solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy.
3. Do skórek wkładamy rukolę oraz wymieszane w misce składniki sałatki.
4. Całość skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy bazylią.
RADA:
1. Miąższ lepiej nacinać nożem o zaokrąglonym czubku. Dzięki temu nie przetniecie skórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz