Bakłażan z pewnością zalicza się do listy top 5 moich ulubionych warzyw.
Przyrządzam go na różne sposoby. Roladki zagościły w moim menu po wizycie u KaBe (to koleżanka, która poleciła mi też boczniakowe "flaczki").
Około dwa lata temu ugościła mnie roladkami ze smażonego bakłażana z serem kozim, pomidorem suszonym i rukolą. Jak już wspominałam ser kozi to zdecydowanie nie jest mój smak. Zastępuję go więc serem typu feta lub bryndzą. A ponieważ bakłażan jak gąbka chłonie tłuszcz, grilluję go na patelni.
CZAS: ok. 30 min.
SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan
- pasta z pomidorów suszonych/pomidory suszone
- ser typu feta/bryndza
- rukola
- balsamico
1. Oberżynę myję i kroję wzdłuż na niezbyt grube plastry. Następnie grilluję je na patelni.
2. Każdy plaster smaruję pastą z suszonych pomidorów lub nakładam jeden suszony pomidorek.
3. Nakładam po kawałku sera i garstce rukoli.
4. Roluję roladki i podaję je na talerzu polanym balsamico.
RADA:
1. Moim zdaniem roladki są najsmaczniejsze, gdy bakłażan jest jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz