niedziela, 18 sierpnia 2013

Zupa krem z dyni

Nie przepadam z mdłym smakiem, a właśnie z takim kojarzyła mi się dynia.
Zdecydowanie łatwiej było mi się do niej przekonać, gdy dowiedziałam się, że jest skarbnicą m.in. witaminy A, potasu, miedzi i innych mikroelementów. I tak oto kilka tygodni temu robiłam zapiekankę z dynią, a dziś przyszedł czas na zupę :)
Aby wyostrzyć jej smak użyłam sera pleśniowego, czosnku, cebuli, pieprzu cayenne oraz pieprzu czarnego.
Zupa wyszła znakomita!

CZAS: 1 godz. 20 min.

SKŁADNIKI:
  • ok. 800g. dyni (uchiki kuri)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • liście selera
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony
  • ok. 100-150g. sera z niebieską pleśnią
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny 
  • garść pestek dyni
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • woda

1. Włoszczyznę obrałam, opłukałam i pokroiłam na nieduże kawałki. W garnku rozpuściłam kawałek masła i wrzuciłam warzywa. Dusiłam je pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach wlałam 1 litr wrzącej wody. Wrzuciłam liść laurowy, ziarenka ziela i liście selera. Gotowałam pod przykryciem 30-40 min.

2. W międzyczasie obrałam i pokroiłam dynię. Z bulionu łyżką cedzakową wyjęłam warzywa (nie wyrzucałam ich, wykorzystam je jutro). Wrzuciłam dynię i gotowałam ją do miękkości.

3. Na patelni zeszkliłam pokrojone w grubą kostkę cebule. Dodałam je do bulionu z dynią.

4. Gdy dynia zmiękła wrzuciłam sery i mieszając gotowałam jeszcze przez ok. 10 min. 

5. Garnek zdjęłam z palnika. Zupę posoliłam, doprawiłam dwoma rodzajami pieprzu, wrzuciłam obrane ząbki czosnku i przy pomocy blendera zmiksowałam ją na jednolitą, aksamitną masę. (Dynia uchiki kuri nawet jak na dynię ma wyjątkowy kolor, dzięki temu  zupa ma zabójczą barwę... Zupełnie jakby wsypało się do niej kurkumę).

6. Na patelni uprażyłam pestki dyni, z którymi podawałam zupę.




RADY:

1. Zupa ma dużą tendencję do gęstnienia. Polecam rozrzedzać ją gorącą wodą.
2. Zimą zostałam poczęstowana u znajomych zupą krem z marchewki. Kluczową rolę odegrał w niej świeży imbir i skórka pomarańczowa. Następnym razem, spróbować tego motywu przy dyni. Wypróbujcie to! :)

1 komentarz:

  1. Jeśli ktoś lubi, to polecam dodać odrobinę gałki muszkatałowej - podkreśla smak dyni ;)

    pozdr
    M.

    OdpowiedzUsuń