Kuchnia indyjska jest kolorowa, aromatyczna, nierzadko pikantna, a przede wszystkim łaskawa dla wegetarian. Niedziwne - prawie połowa Hindusów nie je mięsa.
Uwielbiam ichniejsze przyprawy, które niepozorną potrawę potrafią przemienić w nietuzinkowe, przepełnione bogactwem smaków danie.
Chyba nic nie pobudza u mnie apetytu, jak aromat indyjskich przysmaków.
Dziś propozycja łatwej i szybkiej (szczególnie, gdy użyjecie cieciorki z puszki) strawy.
Smacznego! :-)
CZAS: (nie licząc moczenia i gotowania cieciorki) 1 godz.
SKŁADNIKI:
- 125 g cieciorki/ 1 puszka cieciorki
- 5 garści liści świeżego szpinaku/ 1/2 op. mrożonego
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- sambal oelek
- garam masala
- olej kokosowy
1. Jeśli mamy suchą cieciorkę, to moczymy ją przez noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
2. Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy ją na oleju kokosowym. Po chwili dodajemy rozdrobniony czosnek.
3. Dodajemy 2-3 łyżeczki garam masali oraz 2 łyżeczki pasty sambal oelek. Mieszamy.
4. W następnej kolejności dodajemy umyte liście szpinaku. Jeżeli szpinak jest mrożony, rozmrażamy go i odsączamy z wody.
5. Obrano pomidor kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych składników.
6. Wlewamy mleczko kokosowe.
7. Wsypujemy cieciorkę.
8. Potrawę dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą i podajemy :-)
RADY:
1. Sambal oelek można zastąpić inną pastą z ostrych papryczek, świeżymi papryczkami lub pieprzem kajeńskim.
2. Potrawę można serwować z chlebkami naan, pitą lub ryżem. Ja podałam z ryżem podsmażonym na oleju kokosowym z czosnkiem, kurkumą i pieprzem kajeńskim. Po usmażeniu do ryżu dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz