czwartek, 14 sierpnia 2014

Warzywa z tofu po indyjsku

Chwilowy brak czasu odciągnął mnie nieco od garów.
Na szczęście udało mi się w końcu znaleźć chwilę, aby upichcić coś smacznego.
Przygotowałam szybkie, pożywne danie, którym żywię się już trzeci dzień :-) 
Trzy dni, a ono wciąż mi się nie nudzi!

CZAS: ok. 1 godz.

SKŁADNIKI:

  • 1 średni bakłażan
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 op. jarmużu
  • 1 op. naturalnego tofu
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 duża puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • przyprawy indyjskie (może być mieszanka, np. kurkuma, kolendra, kumin, pieprz cayenne, kozieradka, imbir)
  • curry
  • olej kokosowy
  • sól morska

1. Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na oleju. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i papryczkę pokrojoną w plasterki.

2. Wsypujemy przyprawy, a po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Dusimy wszystko pod przykryciem (co jakiś czas mieszamy!).

3. Dodajemy pokrojony w dużą kostkę bakłażan, dusimy chwilę, wsypujemy przepłukaną soczewicę i wlewamy mleko kokosowe.

4. Dusimy warzywa do miękkości. 

5. W międzyczasie kroimy tofu na 3 grube plastry. Doprawiamy je solą i curry, a następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor.

6. Ręcznikiem papierowym ściągamy z tofu nadmiar tłuszczu i odstawiamy na bok.

7. Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodajemy do nich porwane liście jarmużu, a gdy zmniejszą swoją objętość, dorzucamy tofu (wcześniej plastry kroimy w kostkę).

8. Potrawę doprawiamy solą.




RADA:

1. Polecam wzbogacić smak potrawki pastą curry :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz